INDUSTRI

Volvopersonal på väg att bli utsliten

Tjänstemännen på Volvo personvagnar är på väg att bli utslitna. Det säger man på fackförbundet Unionen som ansvarar för skyddet för de runt 5 000 tjänstemännen på företaget.

Anledningen ska vara att den personal som försvann när det var finanskris inte ersatts nu när det blivit mycket att göra igen.

– Vi har haft lika mycket att göra som 2007 och 2008, fast med färre medarbetare. Det har blivit en förslitning hos de som jobbar ute i verksamheten, säger Bo Skyllerström, huvudskyddsombud på Unionen på Volvo personvagnar.

Finanskrisen tvingade många företag att skära ner och spara. Fordonsindustrin var ett område som drabbades hårt. Enligt Unionens uppskattning var det uppemot tusen personer inklusive konsulter som försvann från företaget på tjänstemannasidan. Men mycket av arbetsbördan stannade kvar, menar Bo Skyllerström.

– Arbetet delades ut till de som var kvar, det är de som har fått större arbetsbelastning, säger han.

Det har inte blivit fler sjukskrivna på Volvo personvagnar. Men det är bara en tidsfråga innan det blir så tror Bo Skyllerström.

– Det pratas mycket. Folk är frusterade och säger att de inte orkar.

Per-Åke Fröberg är presschef på Volvo personvagnar. Han säger att företaget vet om att personalen har mycket att göra nu, men att man inte vågar anställa fler än.

– Vi vet inte om uppgången på bilmarknaden som vi ser är mer än tillfällig, säger han.

Men hur ska ni gå göra för att ge folk förutsättningar att kunna må bra på jobbet?

– Vi måste till exempel se till följa sjukskrivningarna, säger Per-Åka Fröberg.

– Det är en svår ekvation att lösa därför hoppas vi på att vi kan få en stabil marknadssituation så att vi kan anställa folk igen, säger Per-Åke Fröberg, presschef på Volvo Personvagnar.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se