Skövde

Skickade hem patient med hjärnblödning

Kärnsjukhuset i Skövde funderar på att anmäla sig själva enligt lex Maria efter att ha skickat hem en kvinna med diagnosen solsting, när hon i själva verket fått en hjärnblödning.

För drygt två veckor sedan föll den 58-åriga kvinnan ihop i trädgården vid sommarstugan utanför Skövde. Hon hade en fruktansvärd huvudvärk och kunde inte fästa blicken.
Hennes make ringde på ambulans som tog henne till akutmottagningen på Kärnsjukhuset i Skövde. Där började hon kräkas och huvudvärken gav inte med sig.

Trodde det var solsting
Läkarna konstaterade att hon bara drabbats av solsting och maken ledde lättad sin hustru ut till bilen.
Men lättnaden varade inte länge.
Kvinnan blev inte piggare, som läkarna hade lovat, och hennes make bestämde sig för att köra in henne till akuten igen.

Vårdas i respirator
De fick träffa en annan läkare som genast misstänkte hjärnblödning, vilket kunde konstateras med en hjärnröntgen.
Hon skickades till Sahlgrenska sjukhuset och har legat i respirator i två veckor.
Just nu är hennes tillstånd inte livshotande, men det är fortfarande allvarligt och osäkert hur det kommer att gå. Hon flyttades igår till intensiven i Skövde.

Maken är uppriven och orkar just nu inte träffas för att prata med Radio Skaraborg. Men han säger på telefon att han är besviken över hur hans hustru behandlades på akutmottagningen i Skövde och att han tänker anmäla dem till alla instanser som går.

Enligt Lex Maria är sjukhuset skyldigt att anmäla sig själva om en patient utsätts för allvarliga risker på grund av läkares misstag. Kärnsjukhuset i Skövde har ännu inte utrett om något misstag begåtts och om de ska göra en lex Maria anmälan. Den som är ansvarig för att fatta beslutet är Roland Hansson, till förordnad chefläkare.

- En anmälan är ju en allvarlig sak och jag vill sätta mig in i fakta ordentligt så att jag vet vad jag gör innan jag skrider till verket.

Roland Hansson kan inte uttala sig mer om hur det går till i det här enskilda fallet. Han räknar med att fatta beslut om det blir en anmälan eller ej i början av nästa vecka.

Madelene Engstrand Andersson
madelene.engstrand-andersson@sr.se