Skaraborg

Snuskiga kärl problem för sopåkarna

Löst matavfall i sopkärlen har blivit ett problem för sopåkare. Förmultningen av matavfallet sker mycket snabbare, och lukten som uppstår gör att jobbet är svårt att utföra.

Många hushåll, framförallt på landet, slänger matavfall i de speciella kärl utan att tänka på konsekvenserna. Bland annat kan den unkna lukten försvåra arbetet för sopåkarna. Men det är inte det enda problemet. Löst matavfall som hamnar i den vanliga soptunnan ligger ofta i flera veckor innan det hämtas, då sophämtingen sker med sporadiskt än i stan.

Men värst är det porösa avfallet som kastas löst i den vanliga soptunnan som lätt blossar upp, säger sopåkaren Ulf Wikström.

– Grillaskan som folk tömmer i bara kan man ju lägga i en påse. Det dammar upp så att man får skölja av sig med vatten. Det är värst på sommaren.

För att sedan bli av med avfallet som ligger i containern på bilen måste Ulf Wikström tvätta containern, något som inte alltid är så enkelt. Anledningen till varför man ofta slänger sopor löst är enligt Ulf Wikström för att ingen bryr sig.

– Så fort de har slängt det så är det inte deras längre. Då blir det mitt problem.

Jan Soja
jan.soja@sr.se