Militären bröt mot regler vid dödsolycka, anser advokat

Den svenske FN-soldat som dog i en sprängolycka i Kosovo i höstas avled till följd av att militären brutit mot sina egna regler. Det anser advokaten som företräder den dödes anhöriga att han har bevis för. Han kräver nu att förundersökningen tas upp igen.

Soldaten kom från Småland och deltog i den Kosovobataljon som leddes av K3 i Karlsborg. Polisen avskrev ärendet som en olycka, men de anhöriga till den döde soldaten vill att någon ansvarig ställs till svars.

Advokaten menar att granaten länge hade legat i lagret isärplockad i tre delar, trots att det är förbjudet att plocka isär en sådan granat eftersom den då blir livsfarlig.

Granaten hade plockats isär långt innnan olyckan skedde, och därmed kan inte den omkomne lastas, menar avokat Sture Larsson. I veckan har han i ett brev krävt att åklagaren tar upp en ny förundersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".