Dyra sjukhusräkningar i Hjo

Omvårdnadsnämnden i Hjo har redan spräckt sin bugdet. Platsbrist gör att patienter som är färdigvårdade på sjukhus tvingas stanna kvar där trots att de kan tas hem till kommunens äldreomsorg.
Hjo kommun hade räknat med att utskrivningsklara patienter skulle kosta 200 000 kronor under 2002. Men när januari är slut har man betalat 750 000 kronor. Nästan fyra gånger mer än hela årets bugdeterade pengar. Vården på sjukhus blir mer än dubbelt så dyr för kommunen, jämfört med om de själva skulle vårdat patienten inom äldreomsorgen. Problemet med platsbrist inom äldreomsorgen har diskuterats länge i Hjo och omvårdnadsnämndens ordförande Sture Andersson (fp) säger att det dröjer minst ett och halvt år innan man ordnat fram tillräckligt många platser inom äldreomsorgen. Och än har kommunen inte fattat några beslut om en utbyggnad. Enligt Sturen Andersson så mår de färdigbehandlade patienterna som stannar kvar på sjukhus inte . - De får inte den rehabiliteringsinsats på sjukhuset som de hade kunnat få av kommunen. Så ur den synpunkten är det en sämre tillvaro, säger han. - Sen är det ju svårare för anhöriga att besöka dem och den aspekten är väldigt viktig, säger Sture Andersson, ordförande i omvårdnadsförvaltningen i Hjo.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista