Lidköping

4,5 år för knivdråp vid Framnäs

Fyra år och sex månaders fängelse för dråp. Det blev domen för den 20-årige man som dödade en 24-årig man i Lidköping i maj i år.

20-åringen drog kniv och stack den två gånger in i den 24-årige mannen. Ett av huggen tog i buken, det andra gick in i hjärtat. Mannen dog nästan omedelbart av knivsticken. 

Så slutade kvällen i Lidköping i maj i år. Kvällen hade börjat med att 20-åringen och en rad andra personer var på restaurang. När restaurangen stängde gick sällskapet vidare till en annan restaurang. En man som 20-åringen inte kände uppförde sig kränkande mot honom, och 20-åringen berättade för tingsrätten att han kände sig hotad av denne, och av hans kamrat; 24-åringen.

Död inom minuter
Sen gick allt väldigt snabbt. Vid Framnäs drog 20-åringen kniv och ögonblicket därefter låg 24-årigen på marken och bara minuter efter det var han död.
20-åringen gick själv till polisstationen en stund senare. 

Åklagaren hade åtalat mannen för mord, alternativt dråp.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att det inte går att slå fast att 20-åringen hade för avsikt att döda. Men han använde kniven två gånger och måste då ha insett hur det kunde sluta. 

Dråp, inte mord
Eftersom han före dådet hade blivit kränkt, och eftersom gärningen inte var planerad, så slår tingsrätten fast att det handlar om dråp, och 20-åringen döms till fängelse i fyra år och sex månader.

Förutom fängelsestraffet ska 20-åringen också betala nästan 270 000 kronor i skadestånd till 24-anhöriga och dödsbo.

Om domen kommer att överklagas är ännu inte känt.

Anna Nyberg

0500-77 30 03
anna.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista