GÖTENE

Göteneskola ger hopp åt dyslektiker

Ljusbackens skola i Götene kommun ska bli bättre på att jobba med dyslektiska barn. Skolan ska samarbeta om detta tillsammans med flera andra skolor runt om i Europa.

Ansvarig för projektet är en skola i Rom, som har fått en budget på 980 000 kronor av EU.

Av denna summa får varje skola i projektet 140 000 kronor för att kunna täcka resor och uppehälle när ansvariga för projektet träffas. Sammanlagt sju skolor från sju olika länder deltar.

Förfrågan kom från Italien
Margareta Holmberg, rektor på elevhälsan i Götene, berättar att kommunen fick en fråga från Italien.

– Vi fick en förfrågan i början av februari om någon skola i Götene var intresserad av att vara med.

Ljusbackens skola var positiv till samarbetet och tackade ja.

– Projektet går ut på att vi tillsammans ska kunna göra manualer - handledningar - till exempel till lärare, om hur man på bästa sätt i sin undervisning ska kunna stödja en elev.

Manual för lärare och föräldrar
Projektet ska också resultera i en manual för föräldrar till barn med läs- och skrivsvårigheter.

– Om vad man som förälder kan stödja sitt barn med, vad det är för hjälpmedel man behöver ha och när man ska sätta in hjälpen.

Margareta Holmberg berättar att det är viktigt för skolan att få ta del av andra skolors kunskaper och även lära ut sina egna kunskaper.

– Överallt i alla skolor finns det barn som har läs- och skrivsvårigheter. Det har ingenting att göra med vilket språk du talar. Vi måste alltså vidga vyerna och se även utanför våra gränser. Den internationella forskningen är också väldigt betydelsefull. Det främsta syftet är att det ska komma våra elever till del.

Magnus Sundvall

Magnus Sundvall

0500-77 30 00
magnus.sundvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista