AFGHANISTAN

Löjtnant Sundblad till Afghanistan

I september åker sångerskan Linda Sundblad från Lidköping till Afghanistan. Hon har fått uppgiften att uppträda som fältartist för de svenska styrkorna. Men först måste hon genomgå en särskild utbildning inför resan.

Linda Sundblad får militärgraden löjtnant under sin tid i Afghanistan och hennes uppgift blir att underhålla och stötta de svenska strupperna.

Innan avresa ska hon genomgå en veckas utbildning.

– Jag är ju yrkesmilitär när jag åker ner, liksom. Man kommer ju så nära man kan på en vecka; man diskuterar olika ämnen som värdegrunder och presstjänst och vad som händer i de krigsdrabbade länderna som vi befinner oss i. 

Vapentjänst del i kursen
Hon berättar att en annan del av utbildningen var vapentjänst, då de fick lära sig att hantera ett vapen.

– Vi fick lära oss att vara bekväma med en AK-5:a helt enkelt! Jag hade en otrolig respekt för det här vapnet. Men det är viktigt för mig att veta vad jag ger mig in på. Jag åker ju till ett av världens farligaste länder.

Varvar underhållning och stöttning
Uppdraget som fältartist består av olika delar, säger Linda Sundblad.

– Det är allt ifrån att vi ska kunna glädja dem med vå musik till att bara sitta och käka lunch tillsammans och vi kan berätta om vad som händer i Sverige. När man är borta hemifrån i flera månader och under hård press, så blir Sverige så kärt för en.