Minkfarmare satsar framåt

Sveriges minkfarmare tror på en framtid. För trots att pälsdjursnäringen hotas av ett totalförbud fortsätter många att investera i sina verksamheter. Minkfarmaren Torbjörn Jern, från Skara, har nyligen köpt nya maskiner för en miljon kronor och kommer att satsa en halv miljon till inom kort.

- Antingen får man lägga ner eller investera. Det kommer ju nya maskiner. Vi hoppas och tror att det inte ska bli något förbud, säger Torbjörn Jern. 

För tre år sedan fattade socialdemokratin ett principbeslut om att lagstifta bort pälsnäringen i Sverige. Sedan dess har en statlig utredning påpekat svårigheterna med ett sådant förbud, men bland andra jordbruksministern Ann-Christin Nykvist förordar alltjämt förbudslinjen.

Till hösten väntas riksdagen ta upp frågan till diskussion. Torbjörn Jern hoppas på att få fortsätta, och om nu riskdagen ger grönt ljus vad händer då?

- Vissa planer har vi på en kraftig utvidgning faktiskt, säger Torbjörn Jern. 

- Det är tänkbart om lönsamhetern fortsätter att vara bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista