Jung

Askoanställda väntar besked

I morgon ska de drygt 500 anställda på vitvarutillverkaren Askos fabrik i Jung utanför Vara få information om framtiden, efter att den slovenska vitvarujätten Gorenje köpt Asko i slutet av juli.

Bland annat handlar det om ifall produktion kommer att flyttas till lågkostnadslandet Slovenien. Hittills har det inte talats om en sådan flytt.

– Det blir nog snarare tvärtom, jag tror att det här blir bara bra för Jung, säger vitvarusäljaren Peter Simme på Elgiganten i Lidköping.

Sedan nästan fem år tillbaka säljer butiken i Lidköping vitvaror från slovenska Gorenje, men hittills har inte tvätt- och diskmaskiner och torktumlare kunnat konkurrera med de dyrare svenska maskinerna, utan mest är det spisar och fläktar som sålts.

Storföretaget Gorenje är i dag en av de åtta största tillverkarna av hushållsutrustning i Europa, och det mesta av produktionen exporteras till andra länder, inte minst i södra Europa.

Det kan ge Asko en merförsäljning i södra Europa.

– Det är väl också en tanke med det hela från Gorenjes sida hoppas jag, säger Peter Simme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista