Myndighet vill stoppa tranvisning

Vattnet i Hornborgasjön är för kallt för tranorna. Det har den nya djurskyddsmyndigheten i Skara konstaterat efter mätningar. Följden kan bli att tranvisningarna stoppas, enligt djurskyddsmyndighetens generaldirektör Matz Hammarström.

Generaldirektören har funnit att förevisning av tranor faller under paragraf 17 i djurskyddslagen. Och i samband med att turistbyrån i Skaraborg ansökt om tillstånd för visning har djurskyddsmyndigheten konstaterat att vattentemperaturen i Hornborgasjön är för låg. Tranorna far illa.

- Jag ser ingen annan utväg än att stoppa tranvisningarna om vi inte lyckas få upp vattentemperaturen några grader, säger Matz Hammarström.

- Vi kan ju inte ta några näringspolitiska hänsyn, men vi för en dialog med turistnäringen och hoppas kunna hitta en lösning.

En förslag är att lägga i doppvärmare i den grunda sjön. Men alla skaraborgare uppmanas också att ta med termosar med varmt vatten och hälla innehållet i Hornborgasjön. Om tillräckligt många gör detta under första veckan i april kan det ge effekt, tror Matz Hammarström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista