Bisak skapar osämja mellan grannar

Bikupor på tomtgränsen ställer till osämja mellan grannarna i en kommun i norra Skaraborg. En granne hävdar att bina är aggressiva och vill ha bort bikuporna.
Och miljökontoret i kommunen håller med...

Mitt emellan två hus i en kommun i norra delen av Skaraborg står fem bikupor. Kuporna vid tomtgränsen har blivit ett trätoämne för de båda grannarna i byn.

Den ene grannen hävdar att bina orsakar obehag för honom och hans familj under sommarhalvåret, då bina svärmar. Bina är aggressiva, hävdar han, och har vid flera tillfällen stungit medlemmar ur hans familj. Redan under varma dagar nu i vår ska bina ha uppträtt aggressivt mot grannens hustru när hon arbetade i trädgården.

Biodlaren å sin sida menar att bina mår bäst där kuporna står och att han haft bisamhällen i trädgården i trettio år utan klagomål.

Men sedan den besvärade grannen hört av sej till kommunen har bisaken nu blivit ett ärende miljökontoret. Grannen vill slippa att ha bina inpå knuten. Och miljökontoret håller med. Med stöd av miljöbalken menar miljö- och hälsoskyddsinspektören att biodlaren bör flytta sina bikupor på tillräckligt avstånd för att de inte ska störa omkringboende.

Än har biodlaren inte kontaktat kommunen och givit sin syn på saken. Men till Sveriges Radio Skaraborg säger han att han håller på att flytta bikuporna utanför tättbebyggt område.

I nästa steg i ärendet kommer miljökontoret att göra inspektion på platsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".