Villkorlig dom efter olycka som kostade två pojkar livet

En 41-årig skaraborgare, som stått åtalad efter en trafikolycka där två pojkar omkom, dömdes idag av Skövde Tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för bland annat vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Det var i juni förra året som trafikolyckan inträffade i en korsning mellan väg 194, som går mellan Hjo och Skövde, och väg 2911 mellan Korsberga och Mofalla.
Den 41-årige mannen som hade väjningsplikt från 2911 körde ut slarvigt och körde in i den bil där sex personer färdades. Den påkörda bilen träffades i ena sidan, körde av vägen och stannade inte förrän 35 meter från platsen för kollisionen. Två av barnen i bilen avled innan dom kom till sjukhuset och av dom andra fyra skadades samtliga.
Enligt Tingsrätten har 41-åringen genom att inte stanna till i korsningen gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik, och i och med följderna även till vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Tingsrätten slår visserligen fast att sikten i korsningen varit begränsad av ett buskage, och att väjningspliktsskylten delvis skymdes av andra skyltar. Men rätten menar att detta borde ha gjort 41-åringen ännu mer uppmärksam.
Tre av passagerarna i den påkörda bilen hade begärt skadestånd, men eftersom alla tre fått 25 000 kronor var i trafikskadeersättning avslår tingsrätten detta. 41-åringen döms därmed till villkorlig dom och det som tingsrätten kallar ett kännbart bötesstraff - här 120 dagsböter a 110 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".