Västsvenska fornminnen läggs ut i cyberrymden

Till hösten ska alla fornminnen i Västra Götaland finnas på Internet. Då ska det gå att söka rätt på äldre tiders grav- och boplatser ända från stenåldern in på 1900-talet.
Men till en början kommer allmänheten inte åt informationen hemifrån därför att kartorna som visar var fornlämningarna ligger är dyra att lägga ut på nätet.

Målet är att intresserade - det kan vara från hembygdsföreningar eller andra privatforskare - ska kunna ta del av det nya registret med hjälp av sin egen persondator hemma. Men kostnaden för att lägga ut kartorna på nätet blir alltså för stor. Det är en anna statlig myndighet, Lantmäteriet, som äger kartorna och de vill ha så mycket betalt att Riksantikvarieämbetet inte anser sig ha råd.

Men materialet kommer i alla fall att finnas tillgängligt för den som vill se det. Till att börja med på Länsmuséerna och hos Länsstyrelsen.
Även Vägverket, Skogsvårdsstyrelsen och kommunerna kommer att få tillgång till materialet för att kunna planera till exempel vägbyggen utan att skada fornminnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".