Anställda på slakteri i Skara ska jobba dygnet runt

Bondeägda Swedish Meats slakteri i Skara planerar att öka produktionen till dygnet runt och sju dagar i veckan.
– Tanken är att vi ska bli effektivare utan att behöva investera pengar, säger Hans Björling, som är fackordförande för Ledarna på slakteriet i Skara.

Företaget är hårt trängt av den ökande importen av utländska kött, och måste öka lönsamheten i produktionen. Det ska ske genom att maskinerna utnyttjas hela dygnet sju dagar i veckan.

De anställda ska jobba så kallat 4-4-schema, vilket innebär jobb i fyra dagar följt av fyra dagar ledighet.

Många av de anställda är skeptiska till nyordningen, men fackförbundet Ledarna anser att det inte finns något val. Det är nedläggningen av Kronfågels slakteri med över 300 anställda i Skara, som skakat om de anställda på Swedish Meats.

– Alla tycker inte om att jobba fyra dagar och vara lediga fyra dagar. Men det finns också förslag på ett eventuellt helgskift, säger Hans Björling.

En central förhandling om förslaget kommer att ske i Skara inom kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".