Martha från Spanien får inget jobb trots hög utbildning

Martha Moreno från Barcelona i Spanien följde med sin man till Mariestad, när han fick jobb som läkare i Skaraborg för två år sedan.
Men trots att hon är högutbildad jurist får hon inget jobb.
– Ibland tänker jag på att flytta tillbaka. Mina chanser är nog begränsade här, tror Martha Moreno.

Sjukvården har på senare år rekryterat många läkare från utlandet. Bara Primärvården i Skaraborg har anställt ett 40-tal läkare, främst från Tyskland och Spanien.

Men det är ofta svårt för den medföljande partnern till läkaren att få ett jobb i Skaraborg, trots att många av dem har attraktiva universitetsutbildningar.

– Det var en chock för mig att komma till Mariestad, säger Martha, som just avslutat en 40-veckors högskoleutbildning i svenska på Högskolan i Skövde. Nu söker hon juristjobb.

Medflyttarakademien i Skaraborg (ett samarbete mellan arbetsförmedlingen och olika arbetsgivare) försöker hjälpa Martha i hennes jobbsökande.

– När regionen rekryterar läkare måste de tänka på att det finns ett behov av den kompetensen som familjen har, säger Ulla Knutsson på Medflyttarakademien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".