Polisen tar över avvisningen av njursjuk bosnier

Det verkar nu allt mer sannolikt att det blir en avvisning av den njursjuke bosniern Samir Spahic. Migrationsverket har överlämnat fallet till polisen, eftersom de inte räknar med att mannen kommer att lämna Sverige frivilligt.
Samir Spahic själv försöker nu att gömma sig, men måste samtidigt till sjukhus tre gånger i veckan för att få sin dialysbehandling.

Samir Spahic är beroende av dialys tre gånger i veckan eftersom hans kropp inte själv kan rena blodet på vanligt sätt. Det var också för att få bättre vård som han kom till Sverige för tre år sedan och han har mått mycket bättre sedan han kom hit.
Men att må bättre av att vara i Sverige är inte skäl nog att stanna, enligt både Migrationsverket och Utlänningsnämnden. Dialys finns i Bosnien, alltså kan Samir Spahic skickas tillbaka dit.
– Jag vill inte tillbaka till Bosnien, säger Samir Spahic. Jag mådde mycket sämre av behandlingen där. Det finns inga mediciner och en dialysbehandling tar dubbelt så lång tid som i Sverige.

Hans advokat skickade i förra veckan in en nya ansökan till Utlänningsnämnden och hoppades då att Samir Spahic skulle få stanna under tiden som den ansökan behandlas, men det sa nämnden nej till. Efter det har Migrationsverket överlämnat ärendet till polisen, som tar hand om de avvisningar då människor inte vill lämna landet frivilligt. Det innebär att Samir Spahic när som helst kan hämtas av polisen.
Han försöker nu att gömma sig hos kompisar, men säger samtidigt att det är svårt för honom att gå under jorden, eftersom han måste till dialysavdelningen på Kärnsjukhuset i Skövde tre gånger i veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".