Nya larmrutiner efter dödskraschen i Igelstorp

Både ambulansledningen vid Skaraborgs sjukhus och SOS Alarm drar nu lärdom av den tragiska dödsolyckan vid Igelstorp utanför Skövde på julafton, då fyra personer omkom.
– Vi ska skicka ut sjukvårdsgruppen tidigare när det är brist på ambulanser, lovar Lena Torstensson, chef för SOS Alarm i Falköping efter att larmrutinerna setts över.

Det dröjde nästan en halvtimme innan den första ambulansen var framme på olycksplatsen i Igelstorp. De andra ambulanserna var upptagna med sjuktransporter på andra håll.

– Våra operatörer hade larmat ambulanshelikoptern och trodde att den skulle vara framme snabbare. Där finns ju specialistkompetens med anestesi, säger Lena Torstensson.

Ambulanschefen Jan Eriksson i Skaraborg medger också att de inte haft klart för sig, att julaftonen är årets mest trafikintensiva dag, näst efter midsommarafton.

Ändå är det osäkert om en snabbare räddningsinsats verkligen hade kunnat rädda några liv.

– Jag tror vi kommer att ha en bättre kommunikation inför större helger med den belastning de medför, säger Lena Torstensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista