Förbudet kvar för Ranstad Mineral

Statens strålskyddsinstitut är fortsatt kritiskt till upparbetningen av radioaktivt avfall vid Ranstad Mineral AB i Häggum utanför Skövde.
– Det förbud vi lagt för införsel, utförsel och deponering ligger fortfarande kvar, säger Carl-Magnus Larsson på strålskyddsinstitutet.

Den senaste inspektionen för en månad sedan visar att Ranstad Mineral skärpt sina rutiner, förbättrat registreringen av uranavfallet och snyggat upp industriområdet.

Ändå är Statens strålskyddsinstitut inte nöjt med hur verksamheten sköts, och en anmälan om åtal har lämnats till åklagare.

Dessutom har strålskyddsinstitutet tagit nya prover på avfallet. Provresultaten - som visar om gränsvärdena överskrids - kommer att vara klara inom några veckor.

– Vi bedömmer att det inte är någon fara, men vi vill inte ha igång en verksamhet som kan bli en potentiell fara om gränsvärden överskrids, säger Carl-Magnus Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".