Vårdfacket: misslyckad besparing att lägga ner BB i Lidköping

Nedläggningen av förlossningen på sjukhuset i Lidköping har inte lett till de besparingar som sjukvårdspolitikerna tänkt sig.
Enligt Vårdförbundet har Skaraborgs sjukhus troligen bara sparat ett par miljoner istället för sparmålet på nästan 13 miljoner.
– Det är ju ingen personal som har försvunnit. Själva besparingen kanske ligger på ett par miljoner, säger Inger Levin, ordförande för Vårdförbundet på Skaraborgs sjukhus.
Facket kräver nu en konsekvensutredning.

Sjukvårdspolitikerna i Västra Götaland tog ett snabbt beslut förra sommaren att lägga ner förlossningen och BB i Lidköping.

Redan i höstas begärde vårdfacket att BB-nedläggningen skulle utredas av Skaraborgs sjukhus. Men några siffror på rationaliseringsvinster har hittills inte presenterats.

Dessutom har arbetsmiljön på Kärnsjukhuset i Skövde blivit stressigare eftersom de flesta mammorna i Lidköpingsområdet väljer att föda på KSS.

– Det var ett förhastat beslut. Politikerna borde ha utrett konsekvenserna innan beslutet fattades, säger Inger Levin.


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista