Kartläggning ska hindra sexövergrepp

Varje år anmäls runt 2000 fall av sexuella övergrepp mot barn i Sverige. Men mörkertalet är stort, och svenska myndigheter misslyckas ofta med att upptäcka förövarna i tid.

I två dagar har personal inom polisen, åklagarmyndigheten och socialtjänsten i Västra Götaland träffats i Skövde och diskuterat hur olika myndigheter bättre ska samverka när det gäller våld inom familjen.

Konferensen avslutades igår. En av föreläsarna var psykologen och forskaren Inga Tidefors från Göteborg. Hon har forskat om vilka bakgrunder de män har, som har dömts för sexuella övergrepp mot barn.

För ett år sedan började hon en ny kartläggning, men den här gången av unga förövare, mellan 13 och 20 år. Genom djupintervjuer med de unga förövarna hoppas hon kunna ta reda på vilka ungdomar som kan vara i riskzonen. Och hon har sett att gemensamt för förövarna är att de kommer från familjer där de vuxna har brustit i omsorgen på olika sätt.

- Det har varit föräldrar som inte heller fått ett gott omhändertagande, som har en dålig inlevelse i barn och barns behov. Vissa är vuxna och vissa är barn men det är som en övergiven barngrupp i hemmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista