Älgar går ofta över 195:an söder om Hjo.
Hjo

Farlig väg genom Skaraborg

Viltolyckorna ökar. Hittills i år har drygt 4300 viltolyckor rapporterats till polisen i Västra Götaland.

Länsväg 195 förbi Hjo är en av Västra Götalands fem farligaste vägar.

Det berättar Eddie Björk, polis i Nationella Viltolycksrådet, som korat de fem värsta vägarna i länet.

– Det är mycket älgolyckor på en kort vägsträcka, kan man säga. Det sker åtta älgolyckor från 1 januari till sista december.

Söder om Hjo
Det rör sig om en sträcka på cirka en kilometer på länsväg 195 både norr och söder om korsningen med länsväg 193, alltså vägen mot Tidaholm. Här finns flera viltövergångar och sikten är bitvis dålig eftersom skogen växer tät intill vägen.

Den här veckan genomför Viltolycksrådet en informationskampanj på de mest olycksdrabbade vägarna, och Eddie Björk kommer att delta i västra Götaland. På onsdag är de på länsväg 195.

Bästa råden
Hans bästa råd för att undvika viltolyckor - det är att vara medveten och att hålla avstånden.

– Det handlar om att man ska försöka tänka att det är vilt på vägarna. Så att man är riskmedveten när man kör. Och sen bör man prata om det här hemma vid middagsbordet, om hur man ska bete sig om det händer någonting och vilka miljöer som är farliga. För det är ju en miljö som vi vistas i allihop i trafiken med viltet.

Om olyckan ändå sker då, vad ska man göra?

– Om olyckan sker då är man skyldig att meddela att olyckan har skett. Man ringer 112 och sedan får man hjälp via dem hur man ska bete sig.

-- Man stannar så fort olyckan har skett och titta gärna var någonstans man är. Desutom är det bra att märka ut platsen med en viltremsa som man kan få från Bilprovningen bland annat. På den finns också information om hur man ska göra. 

Petra Dahlberg
petra.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".