En krona stycket. Foto: Petra Dahlberg.
Grästorp

Tomter för en krona

Tomtpriserna skiljer sig åt mycket i Skaraborgs kommuner. Dyrast är sjönära tomter som går runt 200 000 och tomterna i de större städerna ligger nära en halv miljon.

Vill man ha en riktigt billig tomt ska man vända sig till Essunga kommun, där tomterna kostar en tusenlapp styck.

Men allra billigast är det i Grästorp. Där säljer kommunen kvarvarande tomter i Ambjörnsgården för en krona styck.

– Ja, alltså det togs i bruk på 90-talet och sedan har det varit ett område som inte har blivit färdigställt och det skulle vara trevligt om just det området blev färdigt. Därför togs det beslutet om det kan attrahera nya byggande.

Ja, beslutet att sälja tomterna för en krona attraherade förvisso några köpare, men två av dem har backat ur igen, och eftersom de inte påbörjat några husbyggen så kan kommunen köpa nu tillbaka tomterna. (En tomt har en påbörjad grund men husbygget har stått stilla ett tag. Ägaren har till 2013 på sig att bygga färdigt.

I dagsläget finns också två lediga tomter som alltså går att köpa för en krona. Men inga som vill köpa dem.

– Förhoppningsvis nu när konjunkturen vänder så vänder också intresset för att bygga i våra småkommuner.

Men de som köpt tomt där till ordinarie pris - vad säger de när ni säljer resten av tomterna för en krona?

– Det har inte varit någon diskussion runt det. Generellt sett kan vi ju säga att vi har sedan lång tid tillbaka i Grästorp egentligen ett reducerat tomtpris. Skulle man ta ut de exploateringskostnader som kommunen har så är det ju i varje fall det dubbla och jag tror att man är intresserad av att fler bygger och bor i Grästorp och det är ju ändå en relativt liten subventionering om man ser till den totala kostnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".