Thord Nordstedt lockar med sitt lammkött. Foto: Kjell Claeson SR Skaraborg
TÖREBODA/KARLSBORG

Närproducerad mat ska locka turister

Över 350 små lokala matproducenter finns numera runt om i Västsverige. För att utveckla matturismen ytterligare besökte Länsstyrelsen på tisdagen företag som jobbar med lokalproducerad mat i bland annat Töreboda och Karlsborg.

Thord Nordstedt äger Gammalruds brygga nära Undenäs i de djupaste skogarna av Tiveden. Dit lockar han sällskap med sina grillade lamm.

På gården har han 80 tackor som producerar 150 lamm om året.

Sällskap kommer med båt
Han satsar på företag, och ibland lägger även Göta kanalbåtarna till vid hans brygga med större sällskap ombord.

Ett par mil bort ligger Moholms herrgård, där Micael Hamilton satsar på småskalig uppfödning av tuppkycklingar.

Hans kunder finns i storstäderna och han har inga planer på att starta gårdsbutik.

– Nä, klart är att underlaget för att ha gårdsbutik här är alldeles för dåligt. Konsumenterna finns i storstäderna och de är nog inte så pigga på att åka ut på landet...

Spår fler små slakterier
Micael Hamilton har dessutom ett eget slakteri. Karin Almgren på Länsstyrelsen tror att det kommer att bli fler och fler slakterier på landsbygden i framtiden, när de stora slaketrierna läggs ner.

– Det öppnar ju för möjligheten att kunna ha ett litet slakteri när en stor aktör lägger ner. Det finns många yrkeskunniga människor som jobbat på Scan som vi kan utnyttja - för det är ju ett hantverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".