Trafiksäkerhet

Svårt att skydda sig mot viltolycka

Den här veckan genomför viltolycksrådet en kampanj för att minska viltolyckorna. Men taxichauffören Pär-David Werner tror att det är omöjligt att skydda sig mot en olycka.

Pär-David Werner körde själv på en älg en kväll i slutet av maj i år. Plötsligt smällde det till, efter att han bländat av efter ett möte med en bil.

– Det tog ett tag innan jag fattade att jag hade kört på en älg. Jag satt där lite halvchockad och såg att rutan var trasig och innan jag förstod vad som hade hänt... Det var riktigt otäckt faktiskt, säger han.

Han hade lämnat av en kund i Töreboda och hade kört några kilometer på vägen tillbaka till Mariestad när det small till. 

Klarade sig utan skador
Trots smällen klarade han sig helt utan skador.

– Ja, konstigt nog. Man har ju hört att en älg, den ska liksom trycka in, men jag har en lite högre bil så jag tror att det kan vara orsaken till att älgen vek ner sig mer på huven.

Hur har det här påverkat dig?
– Det var lite otäckt när man körde första nätterna sen. Då var man lite vaksam. Än idag känns det lite otäckt när man kommer vid Töreboda där det small. Där saktar jag gärna ner.

Pär-David Werner har jobbat som taxichaufför i 20 år, och före det som lastbilschaufför i tio år. Han tror att han kört över 200 000 mil vid det här laget men detta var första gången han var med om en älgolycka.

– Så jag vill säga att jag haft en väldig tur ändå. Jag har ju sett älgar, och det har varit nära många gånger men man tänker nog inte att det kan vara så allvarligt som det är.

Tror du att det går att skydda sig mot en sådan här olycka?
– Nej, jag tror det är svårt. Just det här när man möter bilar och bländar av. Då blir man ju allting svart ett tag, och står det då en älg i diket eller kommer utspringande så tror jag att det är väldigt svårt att gardera sig mot det.

Petra Dahlberg