Gullspång kontrollerar gode män dåligt

Gullspångs kommun får kritik av både Länsstyrelsen och en utomstående revisionsfirma.
Kritiken gäller hur kommunen sköter frågor som rör förmyndare och gode män, det vill säga personer som tar hand om ekonomin åt människor som av olika anledningar inte kan göra det själva.
Enligt revisionsfirman har Gullspångs kommun ingen kontroll över den verksamheten.

Stor oordning i arbetet - akter saknades om de personer som överförmyndaren har hand om - och därmed går det inte heller att säga hur deras ekonomi är. Och ingen årsredovisning för de senaste tre åren i vissa ärenden.

Det är några av de saker som står att läsa i rapporten från granskningen av den så kallade överförmyndarnämnden i Gullspång i slutet av förra året hittades en mängd brister.

Revisionsfirman som granskade verksamheten kom också fram till att de personer som ska fungera som gode män eller förmyndare i Gullspång inte fått någon särskild introduktion eller utbildning.

Vid kvällens sammanträde med kommunfullmäktige i Gullspång redovisar kommunledningen vilka åtgärder som vidtagita efter kritiken. Bland annat kommer överförmyndaren att få extra pengar för att kunna utbilda de personer som ska fungera som gode män och förmyndare.

Kommunledningen konstaterar också att överförmyndaren har haft en orimlig arbetssituation och menar att han kommer att få mer stöd i framtiden, bland annat hjälp med administrationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista