1 av 2
Sonja Johansson och Jenny Santana hoppas bli effektivare genom kursen. Foto: Christopher Johansson / SR Skaraborg.
2 av 2
Tekniklego. Foto: Christoper Johansson / SR Skaraborg.
Skövde

Succé för kriskurs

Det som började som ett krispaket för industriföretag när finanskrisen slog till finns fortfarande kvar på högskolan - fast nu som en etablerad kurs för företag, och höstens utbildningsplatser är redan fullbokade.

I mars förra året drog Högskolan i Skövde tillsammans med industrin, bland annat Volvo, regionen och kommunerna igång det som då blev ett krispaket i fotspåren av den ekonomiska oron. 

Hundratals personer, både sådana som riskerade att förlora sitt jobb och de som satt säkert, erbjöds utbildning. Nu är krisen i huvudsak över, men kursen lever kvar. Sonja Johansson, vd på Fredrik Mogensen AB i Hjo, har börjat plugga tillsammans med sin personal:

 – Det är kanske lite ovanligt att ta med alla, men jag tror att det lyfter företaget. Jag tror att det är viktigt att alla är med på samma tåg och känner att de är med och sedda, säger Sonja Johansson. 

Övade med lego
Kursen har utvecklats och blivit en succé. Höstens platser är fullbokade:

– Sammanlagt har mer än 1 600 gått kurserna och många av dem hjälper sina företag att utvecklas vidare, så det är riktigt spännande, säger Mattias Carlsson från IDC, Industrial Development Center. 

På just den här föreläsningen skulle de nyblivna studenterna simulera en produktionskedja med hjälp av tekniklego.

Jenny Santana jobbar som ordermottagare på Sonja Johanssons företag i Hjo. Hon hoppas att den tre och en halv dagar långa kursen ska effektivisera hennes arbete:

– Vi har gjort vissa personalnedskärningar. Jag har till exempel fått lite fler arbetsuppgifter på mitt bord. Jag hoppas att kursen ge mig ett bra sätt att hantera dem, ett bra system att jobba bra och effektivt på helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".