FLOBY/SÖDERHAMN

Stefan nära döden i sjödrama

Resan hem till Floby med den nyinköpta fiskebåten blev en mardröm för 53-årige Stefan Andersson. Han skulle färdas från Söderhamn till Göteborg med den nya båten - men fastnade i vågornas våld i Rönnskär, strax utanför Söderhamns kust.

– Det känns som att jag inte varit med om det här när jag ser bilderna idag. Att det inte är jag där i båten, säger Stefan Andersson till Sveriges Radio Skaraborg.

Från lugn sjö till storm
Färden ut från hamnen började lugnt. Det var när Stefan kom utomskärs med båten som stormen slog till. Vågorna attackerade trålaren kraftigt tills sjön svalde den helt. Men innan båten försvann under ytan räddades Stefan av Kustbevakningen som fått larm om händelsen. De hämtade honom med en vattenskoter.

– Det var i sista sekund som räddningen kom. Strax därefter försvann båten, berättar Stefan.

Glad för all hjälp
Idag är han oerhört tacksam för alla som hjälpt honom efter händelsen. Speciellt Kustbevakningen och hotellpersonalen som först trodde han var en luffare när han kom i in genom entrén blöt i underställ, barfota och med en vattenfylld plastpåse i handen.

– Alla har varit väldigt medmänskliga i den här historien. Taxiresan hem fick jag betala i efterhand tillexempel. Jag är oerhört tacksam. Nu ska jag skicka chokladogram till alla som hjälpt mig.