MARIESTAD

"Trill in" ska ge chans till nystart

Egenföretagande ska hjälpa missbrukare att bli av med sina drogproblem. Det var iallafall förhoppningen när utbildningsprojektet "Trill in" på fredagen invigde sina nya lokaler i Mariestad.

Joakim Stier, som leder projektet i Mariestad, tycker att missbrukares kunskaper ska tas till vara.

– Det här är en grupp som förvisso många gånger har stora problem, men som har en oerhört stor kompetens inom arbetslivet. Många av dem har mycket arbetslivserfarenhet, och den kompetensen tycker vi slängs bort. Genom det här projektet kan vi arbeta fram en modell som gör att man kan komma tillbaks till arbete igen.

Få rätsida på livet
Projektet riktar sig till personer med olika sociala problem eller missbruk. Genom utbildning och gemensamt arbete ska de ges möjlighet att  få rätsida på sina liv och komma in på arbetsmarknaden.  

Under tre år utbildas deltagarna i egenföretagare, ekonomi och marknadsföring, för att de i slutändan ska kunna driva företag.

En av deltagarna är Anders Haggren som är 41 år. Han fastnade i ett missbruk när han blev av med jobbet. I dag är han helt drogfri och ser ljust på framtiden.

Fokus på det positiva
Anders Haggren säger att han vill fokusera på det positiva istället för att älta vad som varit.

– Vi gräver inte ner oss i gamla problem och bekymmer som vi haft, utan vi ser framåt. Här är vi nu och förhoppningsvis blir det ännu bättre framöver, så att vi slipper att gå på bidrag. Tanken är ju att vi ska gå härifrån och vara sjävförsörjande.

Vad har du märkt för skillnad i ditt liv sedan du gick med i projektet?

– Det psykiska lyftet är att man har en plats att gå till, att man har ett vanligt jobb och en anledning att gå upp på morgonen. Man mår otroligt mycket bättre än förut, det går nästan inte att beskriva.