Länsstyrelsen tuffare mot djurplågare

Flera skaraborgare har på kort tid förbjudits att ha hand om djur. Veterinärenheten på Länsstyrelsen tycker att kontrollerna förbättrats sedan ansvaret flyttades från kommunen till Länsstyrelsen.

– Det har förändrats mycket. Fler personer jobbar koncentrerat med djurskydd, det har inneburit en samlad kompetens.

Det var i början av september som Länsstyrelsen beslutade att tre personer i Skaraborg inte var lämpade att äga djur, och det allvarligaste fallet gäller en man i Lidköping.

Sköt katt med luftgevär
2009 skadade han en katt genom att flera gånger skjuta den med ett luftgevär. Mannen dömdes senare för djurplågeri och Länsstyrelsen bedömde det som så grovt att mannen inte varken får äga eller ta hand om djur.

I Tibro fick en kvinna djurförbud för att hon 2007 misskött två katter under tio dagar och dömts för djurplågeri och till sist en kvinna i Töreboda som förbjöds att ha djur efter att hennes grannar i somras upptäckt en hund och två katter som lämnats ensamma i lägenheten under fyra dygn.

Register över djurplågare
Under de senaste åren har djurskyddet förändrats. Länsstyrelsen har tagit över kontrollinspektionerna från kommunerna och de har också skapat ett centralt register som gör det svårare för dömda djurplågare att undkomma reglerna genom att flytta.

– Den stora skillnaden är att Jordbruksverket har en större möjlighet att kontrollera efterlevnaden, säger Robert Ter Horst.

Soheil Pouresmaili

Soheil.Pouresmaili.

soheil.pouresmaili@sr.se
Tel: 0500-44 44 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista