Lidköping

Större krav på husköpare

Från oktober månad börjar ett nytt bolånetak gälla. Bankerna får nu bara belåna 85 procent av en bostads värde. Husköparna måste nu bidra med en större kontantinsats eller ta dyrare lån.

– Den största påverkan kommer det ju få för de som är nya husköpare, de som är förstagångsköpare och inte har så stort eget kapital, säger Sven-David Malmesved privatchef på Sparbanken Lidköping

Högre ränta
– Det kan bli lite svårare att låna på banken, eller så kan alternativet bli att man får ta så kallade blancolån, med en högre och dyrare ränta för kunden. Så vi får följa lite här och se hur det påverkar, fortsätter Malmesved.

Henrik Pettersson och Jessica Hedberg är just förstagångsköpare, som påverkas av de här reglerna. De håller på och förbereder sig för att köpa sitt första hus, men när det kommer bli av vet de inte riktigt ännu.

– Det beror lite på. Ska man ha någonting till en lägre kostnad så skulle vi kunna köpa ett nu. Vill vi ha något nytt så har vi väl räknat inom två år, säger Jessica Hedberg.

--Ja, ett par, tre år och samla ihop lite kapital till starten där, säger Henrik Pettersson.

Måste våga satsa
De nya bolånereglerna innebär att Henrik och Jessica måste spara ihop till ett större kapital att stoppa in i husköpet själva. Men det är inget som avskräcker dem.

– Det är klart att det är en satsning man måste ha. Ibland kan det ju vara lite svårt. Vi har båda läst ganska länge och står precis i startgroparna på våra respektive karriärer, så det tar ju ett tag att samla ihop pengarna, säger Jessica.

Har ni sett något drömhus redan?

– Nej, det har vi faktiskt inte, inget klockrent. Om man hade plockat många delar från olika hus så hade det kanske blivit ett drömhus, säger Henrik.

– Drömhuset är ändå det som vi kommer att bygga själv. Någon gång så tror jag det blir att vi kommer bygga ett själva - så att det blir det perfekta huset, säger Jessica.

Osäkra kunder
Sven-David Malmesved säger att många kunder känner sig lite osäkra inför bolånetaket, men än så länge är det svårt att förutspå vilka effekter det kommer att få.

– Jag hoppas ju att det ska leda till att våra husköpare är bättre förberedda. Att man tänker igenom sitt husköp lite längre än bara när man ser ett hus på internet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".