Inga-Kajsa Christensson, antikvarie på skara stift är nu orolig för torkan. Foto: Camilla Karlsson/Sveriges Radio Skaraborg.
Skara stift

Stiftet torkar kyrkor

De medeltida kyrkorna i Skara stift far väldigt illa under vintern. I perioder är de helt nedkylda, för att då och då värmas upp och användas. Det leder till problem med fukt och mögel.

De kalla och fuktiga kyrkorna har vart ett känt problem länge. Under vinterhalvåret blir luftfuktigheten hög och är risken för mögel och fuktskador stor.

– Ofta har man föremål som hänger direkt på murarna, och då bildas fukt därunder. Dessutom bildas fukt och mögel i textilier som förvaras instängda, säger kyrkoantikvarie Inga-Kajsa Christensson.

Alternativ
Stiftet ska nu ta hjälp av Statens tekniska forskningsinstitut och Göteborgs universitet för att hitta ett alternativ till att värma upp kyrkorna året om.

2011 påbörjas ett projekt för att se på hur en så kallad avfuktare påverkar kyrkornas interiör.

Men det kan i sin tur leda till andra problem, säger Inga-Kajsa Cristensson.

För torrt
– Men det finns en risk att luften i kyrkorna i stället blir för torr, och då får vi skador av det skälet i stället.

– Dessutom måste de här avfuktarna placeras på lämpliga ställen, och det tänker vi ta reda på mera om i det här projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".