Ett skrivbord med lådor och klaff var uppgiften som David Löwing löste bäst av alla unga snickare. Foto: Jan Soja/SR Skaraborg
Tidaholm

David klar för snickar-VM

David Löwing från Tidaholm är bäst i Sverige på att snickra. I helgen vann han yrkes-SM för gymnasieelever som hölls i Stockholm, och har därmed fått en biljett till VM i London.

17-årige David Löwing från Acklinga var den yngste deltagaren i finalen yrkes-SM för möbelsnickare, där gymnasieelever från hela Sverige deltar.

Efter 19 timmars arbete med ett skrivbrord lyckades David kamma hem segern. Skrivbordet skulle ha två lådor och en utdragbar klaff.

Marginalerna var små, och om David inte hade hyvlat till lådorna under de sista minuterna av tävlingen hade det blivit en annan vinnare, enligt tävlingsledaren Ulf Brunne.

– Än så länge känns det overkligt, jag har inte förstått vad som hänt riktigt än, konstaterar en omtumlad David Löwing, som nu är tillbaka i skolan.

– Det är många som ringer och gratulerar. Det är roligt.

Stressigt in i det sista
Tävlingen började i torsdags, och det var lite pirrigt berättar David Löwing.

Dels fanns ovissheten om vad tävlingsledarna skulle ha hittat på, dels var tiden en stressfaktor.

– Den sista timmen var hektisk. Mycket skulle limmas så det blev bråttom på slutet. De sista minuterna var jobbiga.

Vinsten är inget mindre än en biljett till VM i London 2011, något som David Löwing tar på första allvar.

– Nu är det hårdträning som gäller. Jag har fått en personlig tränare som hjälper mig lägga upp träningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".