Skövde

Studenter blir utan studiestöd

Det blev inget studiestöd för Hanna Varnicke i Skövde trots att hon var behörig till det. Allt fler unga får felaktigt avslag på sina ansökningar om studiestöd.

De senaste tre åren har antalet överklaganden mot Centrala Studiestödsnämnden ökat, en trend som verkar hålla i sig även 2010.

Hanna Varnicke skulle byta mellan två program på Högskolan i Skövde. För att bli behörig till nya utbildningen var hon tvungen att läsa upp sina betyg på Komvux.

Utbildningspoäng därifrån kan räknas om till högskolepoäng, men det missade Centrala Studiestödsnämnden.

– Många räkningar hamnade på efterkälken och man fick ringa till olika företag för att få uppskov. Huvudsaken var ju hyran och mat för dagen. Det har varit en pärs, söger Hanna Varnicke.

Fick leva på mammas pengar
En vecka innan skolstarten fick Hanna sitt avslag, något som hade inneburit stora problem om inte Hanna fått hjälp på annat håll.

– Anledningen till att jag klarat detta är att jag fått förlita mig på sambon och mina föräldrar.

Hanna överklagade till överklagandenämnden för studiestöd, ÖKS. Och där har man sett en tydlig ökning både bland antalet överklaganden och de som får rätt mot CSN.

Värre i år
Förra året inkom nära 5000 överklaganden, och Stefan Öberg som jobbar som registrator på ÖKS gissar att årets resultat hamnar en bra bit över det.

Hanna har nu fått sitt studiestöd men vägen dit har vart osäker säger hon.

Väntan har varit jobbig och det har varit svårt att få svar på när man kan få några pengar.