1 av 3
Marcus Werjefeldt med hunden Ford. Foto: Christopher Johansson/SR Skaraborg
2 av 3
Marcus Werjefeldt har fällt en av världens största björnar. Foto: Privat.
3 av 3
Tidaholm

Ingen anledning till oro för björn

Att det kan finnas björn i trakten kring Tidaholm behöver inte påverka älgjakten, som startar på måndag. Det menar björnjägaren Marcus Werjefeldt från Fridene.

Det finns misstankar om att en björn kan ha rört sig på Hökensås, efter att vad som tros vara relativt färsk björnspillning har hittats vid Björsbolet på Hökensås.

Marcus Werjefeldt tror inte att det finns någon risk för vare sig jägare eller hundar, om det nu verkligen är spillning efter björn man har hittat.

– De kan vara jättenära björn, men de kommer aldrig se den. Det är få förunnat att få göra det.

Varför ser man den inte?
- Den vill inte gå till anfall eller visa upp sig. Den är ju skygg av naturen.

Har skjutit grizzlybjörn
Marcus Werjefeldt har jagat i 22 år. Han har skjutit älg, men också mycket björn.

Varje vår reser han till Kanada och jagar. Senast var han med och sköt en grizzly, som var den fjortonde största björnen som någonsin fällts i världen.

Men han är väl medveten om att det kan ske olyckor. I augusti skadades hans hund Ford vid just björnjakt. Han tycker ändå inte att det finns anledning till oro för att något liknande ska hända i Tidaholm.

- Det är få hundar som verkligen tar sig an björn. Många hundar vill ju inte gå ifrån sina hundförare när de känner att björn är i närheten, så det är väl så de kommer att upptäcka det, i så fall.

Hoppas få se den
Marcus Werjefeldt kommer att sitta på älgpass tidigt på måndag.

Han hoppas att det verkligen är en björn som har siktats i området. Om han får chansen att se den med egna ögon kommer han inte att vara rädd, snarare tvärtom.

- Jag tycker snarare att det skulle vara att känna eufori, att ha möjligheten att få se en vild björn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".