Akuten i Lidköping räddad

Medicinakuten och intensivvården blir kvar i Lidköping.
I den konsekvensutredning som ska göras finns en nedläggning av akutsjukvården i Lidköping inte längre med. Men förändringar blir det:
- Intensivvården ska anpassas, säger Gunbrith Palo, som fått i uppdrag att göra konsekvensbeskrivningen.
En sådan anpassning kan innebära att akuten stänger tidigare på kvällen.

Gunbrith Palo är chef för hälso- o sjukvårdens kansli i Skaraborg och den som ska utreda vilka konsekvenser den så kallade strukturutredningens skulle få för sjukvården i Skaraborg.

I direktiven för hennes uppdrag står det klart och tydligt att medicinakuten med intensivvård ska finnas på Lidköpings sjukhus.

Därmed är det klart att Lidköpings sjukhus får behålla medicinakuten dygnet runt och att det också innebär att det även i framtiden ska finnas en intensivvårdsavdelning som även inkluderar möjlighet att vårda patienter i respirator.

Det innebär en seger för det så kallade lidköpingsförslaget - i den ursprungliga strukturutredningen angavs tvärtom att intensivvården i Lidköping skulle läggas ner.

Allt talar också för att man också kommer att köra blåljus-patienter till Lidköping även fortsättningvis, dock inte på kvällar och helger. Gunbrith Palo ska utreda är när på kvällen akuten ska stänga i Lidköping, klockan 20 eller 22 på kvällen:

- Den frågan är ganska viktig. Vilken är den mest adekvata tiden att stänga för att få ut mesta möjliga vård? frågar sig utredaren.
Politikerna ska besluta i frågan i september. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista