30 barn i kö

Akut förskolebrist i Töreboda

Barnomsorgen i Töreboda är i akut behov av utbyggnad. 30 barn står i kö och de flesta har rätt till en plats redan i början av nästa år.

Det är lunchdags på Öppna förskolan i Töreboda.

Ett tiotal barn i olika åldrar är här. Ett av dem är Emmali som är ett år. Hennes mamma Therese Wennlund anmälde henne till den kommunala barnomsorgskön i förra veckan. Helst vill hon ha en plats före den 21 februari men det är inget hon vågar räkna med.

– Ja, senast första mars vore det ju bra om hon kom in. Så jag satte ett lite tidigare datum för att ha lite spelrum på tiden där. För det är inte säkert att man får komma in precis det datum som man vill ha.

Situationen ser ju lite svår ut nu, vad händer om ni inte får en plats?

 – Ja, då får jag jobba lite mindre. Och min kille får försöka vara hemma lite mer, men han är ju lantbrukare och vårbruket drar ju igång så han måste ju jobba. Så jag hoppas verkligen att vi får en plats.

 ”Lotteri var barnen hamnar”
Emmalis storasyster Elsa som är två och ett halvt , går på Bofinkens förskola och Therese Wennlund hoppas att Emmali också kan få en plats där så att de slipper köra till två olika förskolor varje morgon. Therese Wennlund är kritisk till att man som förälder inte har möjlighet att styra var barnen hamnar. 

– För som det ser ut nu så kan man ju hamna på vilken förskola som helst, det är ju som att de lottar ut platserna nästan och det känns inte så bra. 

Varför tror du att det är så? 

– Platsbrist måste det ju vara. Nu låter det ju som att de ska bygga ut lite och flytta vissa avdelningar och sätta upp baracker och grejer och det löser väl problemet men om de hade haft lite mer framförhållning och tittat framåt så kanske det inte hade varit det här bekymret som det är nu. 

Ont om tid
Det är 30 barn som står i kö. De flesta är mellan ett och två år och har rätt till en plats i början av nästa år. Men var de ska få plats är just nu oklart då kommunens fem förskolor är fullbelagda. 

– Vi ska lösa det så att från januari/februari så ska vi öppna 1,5 avdelning. Där har vi tänkt ha 4,5 tjänster för att kunna lösa den här kön då, säger Carina Andersson är förskolechef i Töreboda kommun.

 Politikerna ska i slutet av oktober fatta beslut om en ombyggnad av Kastanjens förskola och barnomsorgen i Töreboda ska utökas från 2012.

Men fler platser behövs redan från nästa år, och därför behövs en tillfällig tillbyggnad. Carina Andersson är övertygad om att det kommer ordna sig trots att det är ont om tid.

 – Ja, jag får väldigt positiva indikationer från politikerna. De tar det jättebra på allvar, så jag tror det.

Petra Dahlberg
petra.dahlberg@sr.se