Falköping

Ulf Eriksson fortsätter styra trots tappade röster

Trots att Centerpartiet i Falköping tappade en tredjedel av rösterna i valet fortsätter Ulf Eriksson som kommunstyrelsens ordförande.

I Falköping kommer Centerpartiet fortsätta att styra med Socialdemokraterna och Kristdemokraterna. Tillsammans får de tre partierna 27 av de 51 mandaten. Centern har tappat två mandat, från åtta till sex.

– Det är naturligtvis tråkigt att det är på det sättet. Men vi har trots allt en majoritet i de här partierna, och det är ju ett viktigt skäl till att vi kan fortsätta, säger Ulf Eriksson.

Vill inte bli beroende av Sd
Ulf Eriksson menar att Centerpartiet var tydliga redan innan valet.

- Vi har ju sagt att vi i första hand vill se till att vi inte kommer i beroendeställning av Sverigedemokraterna. Och den konstellation som nu är på väg att startas upp här är ju den som har störst majoritet.

Fanns det andra alternativ?
- Vi har även pratat med alliansens partier. Det hade ju gått att bilda en majoritet på det sättet också. om än inte en lika stark majoritet.

Varför valde ni inte det alternativet?
- För att vi tycker att vi får ett starkt genomslag för vår politik. Vi har haft ett bra samarbete och vi tycker att vi har fått igenom det vi ville.

Socialdemokraterna, som blev det största partiet, får alltså inte posten som kommunstyrelsens ordförande. Conny Johansson (S) kommer att ansvara för personalfrågor och folkhälsoarbete

--Det har varit frågor som ligger mig nära hjärtat. De frågorna behärskar jag och Ulf jobbar med de mer utåtriktade strategiska frågorna.

Personkemin viktig
Mitt under förra mandatperioden sprack den borgerliga alliansen i Falköping, och Centerpartiet bildade istället en helt ny majoritet tillsammans med Socialdemokraterna och Kristdemokraterna, en allians som nu alltså fortsätter att samarbeta.

I Falköping har det handlat mycket om personkemi mellan de olika politikerna, något som Conny Johansson bekräftar.

- På lokal nivå handlar det mycket om personkemi, att bygga lag, medan man på riksnivå står på tamburetter och har partipolitiken i sin hand. Där är blockpolitiken mer cementerad.

Vad har Socialdemokraterna högre upp i systemet sagt om den här konstellationen?
– De tycker det är jättebra att vi är med och påverkar.

"Verkar underligt"
Bland kommuninvånarna i Falköping är åsikterna delade kring den oheliga alliansen.

– Det verkar ganska underligt. Har det blivit en borgerlig majoritet ska det väl vara det. Både S och Centerpartiet gick ju tillbaka, säger Manne Josefsson, från Falköping.

– Det här är inget bra. Det är en besvikelse för väljarna, säger Irene Cederquist.

– Det känns väl lite konstigt, att de jobbar över blockgränserna, säger Jonas Karlsson.

"Kan inte se väljarna i ögonen"
Moderaterna hamnar i opposition, trots att de gick kraftigt framåt.

– Moderaterna har varit större än Centern de sista två valen och har gett efter för kommunalrådsposten. Jag kan inte se våra väljare i ögonen och släppa efter den en gång till när vi har blivit så stora. Det går inte, säger Håkan Arnesson, som var kommunalrådskandidat för Moderaterna.

Ulf Eriksson säger att de tre partierna nu kommer att fortsätta jobba som tidigare.

– Vi har gjort det under den här perioden trots att det har varit nedgångar i ekonomin. Vi utvecklar kommunen, bygger ny gymnasieskola, vi satsar på utveckling av resecentrum. Vi ser också att företagandet utvecklas, säger han.