1 av 3
Är älgstammen stark eller svag? Svaret varierar beroende på om man frågar jägare på landet eller i stan. Foto: Jim Cole / Scanpix.
2 av 3
Kenneth Berggren Lövenborg tycker att det finns för få älgar. Foto: Jens Prytz / Skaraborg.
3 av 3
Jan-Erik Sandgren tycker att det finns fullt tillräckligt med älg. Foto: Jens Prytz / SR Skaraborg.
Skaraborg

Skogens konung splittrar jägarna

Inför älgjakten som börjar på måndag tycker sex av tio älgjägare att älgstammen ska öka. Det är främst jägare som bor i stan som vill ha mer älg, medan de som bor på landsbygden vill skjuta av fler.

De senaste åren har kvalitén på stammen gått ner och älgarna har blivit både yngre och färre.  

Kenneth Berggren Lövenborg i Skövde jaktvårdskrets tycker att jägarna har sig själva att skylla: 

– Älgstammen är på sina håll väldigt svag. När vi jägare fick ta över ansvaret för skötseln av älgstammen så har vi varit alldeles för generösa med tilldelningen. Man är väldigt het på att lägga ner sista älgen, trots att man kanske innerst inne vet att det inte är bra för älgstammen.

Orsakar skador
Enligt en undersökning som bland andra Svenska Jägareförbundet genomfört så vill sex av tio jägare ha en större älgstam. Det är främst jägare som bor i tätorter som har den åsikten. På landsbygden ser det dock annorlunda ut och Jan-Erik Sandgren som bor och jagar i skogarna utanför Hova menar att älgarna inte får bli fler, för då drabbas både markägare och trafikanter negativt: 

– Vi hade en ko med kalv som var ute på E 20 i natt här. Det är ju bättre att vi får skjuta dem och äta upp dem än att de går trafikdöden tillmötes. Och så blir det mycket skador på tallplanteringar. Ko som går med kalv över vintern orsakar stora skador. Men de tänker de kanske inte på, de som bor i stan, säger Jan-Erik Sandgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".