Bönders oljetankar miljöbomber

Runt om på gårdarna i Skaraborg står det tickande miljöbomber i form av oljetankar fyllda med dieselbränsle. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Skaraborg uppskattar att det finns tiotusen miljöfarliga så kallade farmartankar.
I en kampanj går LRF Skaraborg och Länsförsäkringar nu ut och vill att lantbrukarna besiktigar sina dieseltankar för att undvika utsläpp i miljön. Miljöansvarig Ingemar Gunnarsson på LRF Skaraborg säger att ett enda utsläpp kan kosta hundratusentals kronor i saneringskostnader. Enligt nya miljöbalken har brukarna - bönderna - det fulla miljöansvaret för sina dieseltankar, som kan rymma upp till tio kubikmeter diesel. Senast 2004 ska alla farmartankar var besiktigade och godkända. Rolf Werner på Länsförsäkringar Skaraborg vill att bönderna ska gå samman om gemensamma större tankar. Detta inte minst för att risken är stor för dieselstölder.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista