SKÖVDE

Utskriven från sjukhus dog av överdos

Socialstyrelsen menar att Skövde kommun bröt mot socialtjänstlagen, när kommunen inte hjälpte en man med psykisk funktionsnedsättning. Mannen, som just skrivits ut från sjukhus, överdoserade sömnmedel och dog.

Den tredje april förra året hittade föräldrarna sin son sittandes död i soffan. Sonen dog efter att ha tagit för mycket sömnmedel.

Enligt föräldrarna är orsaken till att sonen dog en obefintlig samordning av hans vård. Allt flyttande och upplevelsen att ingen kunde hantera honom gjorde honom mycket stressad.

Skickades mellan vårdinrättningar
Föräldrarna berättar i sin anmälan om hur sonen skickats fram och tillbaka mellan olika vårdinrättningar över hela Sverige, och om hur hemorten Skövde drivit process med andra inblandade om vem som skulle stå för betalningen av hans vård.

I mars 2009 blev mannen utskriven från ett sjukhus i Stockholm, utan att veta vart han skulle ta vägen. Varken Skövde kommun eller Falköpings sjukhus ville ta hand om honom, skriver föräldrarna.

Tvångsföreställningar och sömnbrist
Mannen hade då så svåra tvångsföreställningar att han inte kunde sova. Till slut fick föräldrarna själva ta hand om honom, för att nästa dag försöka hitta en plats i vården.

Nästa morgon hittade mamman sin son död. Han hade då inte sovit på flera dagar. 

Enligt Socialstyrelsen var det uppenbart att mannen behövde akut vård, och att det var kommmunens ansvar att se till att han fick det.

Den chef inom socialtjänsten som kritiserats i anmälan jobbar inte längre kvar inom Skövde kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".