Kan ha kostat skattebetalarna 80 miljoner kronor.. Foto: Sveriges Radio Skaraborg
GÖTENE

Medeltidens Värld får nådatid

Kommunstyrelsen i Götene höll extramöte på torsdagen, med anledning av Medeltidens världs osäkra framtid. Resultatet blev att en utredning ska tillsättas och under tiden får det kommunala bolaget Medeltidens Värld AB en tillfällig kredit.

Hela projektet kan ha kostat kommunen och skattebetalarna uppemot 80 miljoner kronor, och det mest akuta nu är skulderna till olika leverantörer.

Enligt gårdagens beslut ska checkkrediten utökas successivt med åtta miljoner till max 13 miljoner. Det innebär att kommunens lån till bolaget ökar till 43,5 miljoner.

Småföretagen i svår sits
Många av leverantörerna är småföretag i kommunen som nu kämpar för sin överlevnad, berättar avgående kommunalråd Bo Bergsten.

Konkurs för bolaget var inget alternativ, enligt honom.

– Det skulle innebära att vi sätter ett antal små, lokala leverantörer och deras personal i väldigt svåra situationer.

Att hela situationen med Medeltidens Värld skapat så stora problem att de lokala företagarna nu kämpar för sin överlevnad är något som Bo Bergsten beklagar.

– Det är ju inte bra. En del i det här är att vi försöker undvika att det händer.

Förhandlar om hyresavtal
I slutet av augusti tecknade Götene kommun och Bert Karlsson en avsiktsförklaring om att förhandla fram ett arrendeavtal. Avtalet ska vara färdigt senast i november, men enligt Bert Karlsson har de inte diskuterat några detaljer ännu.

– Nej, vi har ju inte haft några förhandlingar om det på det sättet. Vi har ett letter of intent i det avseendet som vi har ifrån kommunstyrelsen att vi ska göra ett. Men vi har inte gått in i detaljer. Men i stora drag har vi pratat om vad det ska innehålla, säger Bert Karlsson.

Nu avvaktar Bert Karlsson kommunfullmäktiges beslut på måndag och han håller med Bo Bergsten om att konkurs är ett dåligt alternativ.

– Då blir det ännu svårare att få det att hålla i framtiden. De vinner ingenting på det. De som tror att de gör det är inte insatta i hela problematiken.

Bert Karlsson tror ändå att Äventyrslandet har stor potential och kan överleva.

– Ja, jag tror det. Den gruppen som är intresserade av att gå in och hjälpa till här är ju volontärer.

Gör det inte för pengarna
Bert Karlsson säger att han inte tror att det finns några stora pengar att tjäna på Äventyrslandet. Snarare är det Götene kommun som kan tjäna pengar på att Bert Karlsson och hans kollegor gör ett bra jobb, menar han.

– De har ju fortfarande kvar parken. Om vi bygger det här bra så kan de få ett riktigt bra pris en dag.

Och den som tror att Bert Karlsson kommer att tjäna en massa pengar på Äventyrslandet är välkommen att höra av sig. Det är inte pengar det handlar om, säger han.

– Jag tycker bara att det skulle vara skoj att vända det här. Och visa att det var en bra grundidé - fast den blev fel på vägen.

Petra Dahlberg
petra.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".