"Detta får inte upprepas. Jag ber om ursäkt. Det kommer från hjärtat", säger socialchefen Saeed Ardane. Foto: Sten Lillieström / SR Skaraborg.
Skövde

Socialchef beklagar dödsfall

Socialtjänsten i Skövde beklagar att de bidragit till att en man med psykisk funktionsnedsättning dog när han inte togs om hand. Socialchefen Saeed Ardane lovar att mannens familj ska kontaktas och få en ursäkt.

Det var i april i fjol som mannen hittades av sina föräldrar, sittandes i soffan. Han hade dött av för mycket lugnande mediciner, och hittades fortfarande sittande upprätt, eftersom hans vanföreställningar gjorde att han inte vågade sova. 

Vare sig sjukvård eller socialtjänst hade velat ta hand om honom, och socialtjänsten i Skövde fick nyligen allvarlig kritik från Socialstyrelsen för det som hänt. 

– Det har inte funnits rutiner för enkla vardagliga saker. Jag beklagar det som har hänt och ber om ursäkt. Det kommer från hjärtat, säger socialchefen Saeed Ardane. 

Ursäkt till familjen
Trots att det idag är över ett och ett halvt år sedan som sonen gick bort, så vet socialchefen inte om föräldrarna kontaktats och fått en ursäkt. 

– Vi borde ha kontaktat dem direkt när det hände och försökt att ta hand om dem. 

Kommer ni att kontakta dem nu? 

– Självklart, självklart. 

Saeed Ardane var inte chef när dödsfallet inträffade och säger att han inte kan svara på vilka prioriteringar som gjordes då, men att det nu pågår ett arbete för att liknande saker inte ska hända igen. Socialförvaltningen har också fått extra pengar för att undvika liknande händelser i framtiden.

 – Det vi har gjort är att vi jobbar aktivt med att rätta till bristerna. Det får inte hända igen. Det får inte upprepas. 

Vad säger det dig att när något sådant här hänt - tillsätts det pengar? 

– Det har jag svårt att svara på. Jag vet inte vilken dialog som förvaltningen haft med politiken tidigare, säger Saeed Ardane.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".