Ovanligt att vänorter samarbetar inom näringslivet

Många av Skaraborgs kommuner har vänorter inom EUs nya medlemsländer, men det är ovanligt med samarbete inom näringslivet. En förklaring kan vara att det finns fördomar mot de baltiska staterna, tror Magnus Sundén, näringslivsansvarig i Tidaholms kommun.

De flesta av de tio kommuner i Skaraborg som har vänorter i Baltikum skaffade dem i början av 90-talet när staterna bröt sig ur Sovjetunionen. Kontakterna började i flera fall med hjälpsändningar till de mycket fattiga länderna, och för många lever den bilden av östländerna kvar.

I en rapport från Kommunförbundet konstateras att tanken på att man skulle kunna ha någon ekonomisk nytta av sin vänort saknas i kommunerna.

Magnus Sundén i Tidaholm säger till Radio Skaraborg att kommunen har diskuterat frågan, men att det aldrig har blivit några försök att få med näringslivet i utbytet, trots att flera av ortens företag redan har tillverkning i Baltikum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista