Handels stämmer Coop inför Arbetsdomstolen. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix.
Skaraborg

Handels tar strid för sparkad Coopanställd

En Coopanställd kvinna från Skaraborg har fått sparken för att hennes man använt hennes MedMerakort. Nu stämmer Handels butiken i Arbetsdomstolen och kräver att kvinnan ska få jobbet tillbaka.

Kvinnan som jobbade som butiksäljare på Coop kallades en dag till ett möte med sin chef samt ytterligare en representant från företaget. Där fick hon höra att någon i hennes hushåll handlat varor med ett MedMera-kort för icke privat konsumtion - ett kort som ger personalrabatter. Kvinnan hävdar att paret aldrig var ute efter att utnyttja rabatterna utan att mannen helt enkelt ville slippa stå i kö för att betala:

– Skälet har varit att man velat använda ShopExpressfunktionen och handla på ett snabbt och smidigt sätt, säger Ulrika Edebrink, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd. 

Kränkande
Rabatter drogs utan att familjen märkte något. Summorna det handlar om är 232 kronor i månaden under lite mer än ett år. Under den här tiden köpte familjen mycket varor på grund av renoveringsarbete hemma. Det gjorde enligt paret att summan försvann i mängden.

 Kvinnan avskedades i augusti. I sin stämningsansökan till AD kräver Handelsanställdas förbund att Coop ska betala skadestånd på 150 000 kronor och dessutom ogiltigförklara avskedandet av henne: 

– Hon har känt sig väldigt ifrågasatt och de känner att de har blivit anklagade för att försöka tillskansa sig medel som de inte haft rätt till. Det bestrider de väldigt kraftigt, för det har aldrig på något sätt varit syftet, säger Ulrika Edebrink.

Representanter för Coop har erbjudits ge sin version av saken, men har valt att inte göra det med hänvisning till att företaget inte kommenterar pågående processer.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".