Yosef Mohamed visar meddelandet som flera i Falköping fått. Foto: Soheil Pouresmaili.
Falköping

Sms skickas till invandrare: "Dags att rensa Sverige"

I Falköping får invandrare ett SMS i vilket de uppmanas att packa och åka hem, för Sverige ska rensas. Meddelandet är undertecknat Sverigedemokraterna, som dock bestämt tar avstånd från meddelandet.

Bara i Somaliska föreningen i Falköping har ett 30-tal personer fått det illa stavade sms:et. Yosef Mohamed tycker att meddelandet är obehagligt och säger att folk blivit rädda.

–  SMS:et har skrämt många. Man blir orolig. Det är tråkigt. 

Doski, även han från Somalia, har också fått meddelandet. Han säger att han inte bryr sig så mycket längre, men ibland undrar han vad som ska komma härnäst. 

Sverigedemokrat tar avstånd
Det är inte känt vem eller vilka som har skickat meddelandet. Sverigedemokraternas ordförande i Falköping, Hanna Wigh, säger till Sveriges Radio Skaraborg att hon inte känner till saken och att hon bestämt tar avstånd från meddelandet.

Polisen i Falköping uppmanar folk som fått liknande meddelanden att polisanmäla det.

– Om det är så att man känner sig kränkt eller illa berörd av ett sånt här SMS så ska man givetvis polisanmäla det. Det skulle kunna bli tal om ett ofredande som jag ser det, säger Morgan Tärning, närpolisbefäl i Falköping.

I fredags hade polisen inte fått in några anmälningar. 

– Jag skulle vilja ha in dem och få möjlighet att se om vi ska spåra eller ta reda på hur det kommit till de här olika telefonerna, säger Morgan Tärning.

I meddelandet står det:

Hej mina kära invandrare har ni packat klart era saker?
Vi ses i arlanda på onsdag den 21 September.
Daalo ariways kommer att stå redo bland annat det lovar vi.
DAGS FÖR OSS ATT RENSA SVERIGE! SVERIGEDEMOKRATERNA

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".