1 av 2
Filmer skildrar fyra personer som har drabbats av olyckor (detalj från omslaget).
2 av 2
Omslag till filmen som har vunnit silvermedalj.
lantbruk

Film om säkra lantbruk prisad i Hollywood

Dokumentärfilmen För säkerhets skull, som handlar om olyckor inom lantbruket, har vunnit pris på en filmfestival i Hollywood, i konkurrens med över 1000 filmer.

Filmen är en del i LRF:s kampanj Säkert bondförnuft, som vill halvera antalet olyckor inom lantbruket innan år 2013. Idag sker många arbetsplatsolyckor just inom lantbruket.

- Det är bara 2% som jobbar inom jord och skog i vårt land och hela 20% av dödsolyckorna sker här, så det är ett angeläget arbete, säger Petra Wirdtberg, handledare i projektet Säkert bondförnuft i Skaraborg.

Handlar om fyra livsöden
Filmen tog silver i konkurrens med över 1000 filmer från 25 länder. Den handlar om fyra människor vars liv har påverkats av olyckor, och om hur man kan öka säkerheten på den egna gården.

- Det handlar lite om att ändra sina attityder till arbetet. Man tar lite chansningar. Man tänker att det händer inte mig. Men med den här filmen blir man väldigt berörd och tänker till, för det är vanliga människor som har råkat ut för olyckor och det kunde ha varit vem som helst, säger Petra Wirdtberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".