Missbrukande ungdomar i Töreboda får hjälp

Socialtjänsten i Töreboda ska bli bättre på att fånga upp ungdomar som missbrukar eller som är i riskzonen för missbruk.
-Redan nu har vi upptäckt mellan 40 och 50 ungdomar som vi vet eller tror har missburksproblem. Om alla skulle visa sig missbruka så är det fruktansvärt skrämmande, säger Cecilia Michael som är socialsekreterare i Töreboda.

Efter den omtalade händelsen för tre år sen, då två påverkade tonårspojkar i Töreboda slog ihjäl en äldre man, startade flera olika projekt för att minska missbruket i Töreboda. Bland annat gjordes en kartläggning av ungdomars alkohol-och drogvanor. Den visade att Töreboda inte skiljer sig från andra städer. Men det betyder inte att problemet inte finns - tvärtom- liksom i övriga landet så ökar de ungas alkohol- och drogkonsumtion, samtidigt som den börjar allt lägre ner i åldrarna.

I detta nya projekt, som kallas Fröet, jobbar två socialsekreterare och en behandlingsassistent. Det finansieras med statliga utvecklingsmedel och går ut på att kartlägga vilka ungdomar mellan 16 och 25 som missbrukar, eller som är på väg in i ett missbruk- och sedan söka upp dem och erbjuda hjälp.

- Nu är vi inte handläggare utan det är vårt jobb att söka upp dem i deras hem och prata med dem. Tidigare har den tiden inte funnits.

- Vad hoppas du att projektet ska leda till?

- Att vi får tag på ungdomar, att vi ska hjälpa dem att säga nej. Att det sprider sig att vi finns coh att det ska bli obekvämt att missbruka, säger Cecilia Michael.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista