Rebecka Segerberg har knappt varit inne i en enda butik i centrala Lidköping. Foto: Camilla Karlsson/Sveriges Radio Skaraborg
LIDKÖPING

"Jag känner mig inte välkommen"

Rebecka Segerberg, som sitter i rullstol, har knappt varit varit inne i en enda affär i Lidköping. Inte för att hon inte vill utan för att hon inte kan eftersom många lokaler saknar rullstolsramp.

Rebecka är 23 år. Hon jobbar med bokföring och är som de flesta ungdomar fast med ett undantag. Rebecka är rullstolsburen. När hon ska köpa kläder står hon utanför butiken och pekar på kläderna hon vill ha. Sen får någon annan gå in och köpa dem.

– Det är jobbigt för jag vill ju klara mig själv. Hade det bara varit en ramp eller bredare gångar så hade jag gjort det.

Behövs inte mycket
Trots att Lidköping anses vara ganska bra handikappanpassad kommun finns fortfarande stora brister. Bitvis tvingas Rebecka köra på bilvägen eftersom att hon inte kommer upp för trottoarkanten som är för hög.

– Det behövs inte mycket. En liten ramp skulle inte skada.

Problemen med tillgänglighet drabbar inte bara rullstolsburna, även äldre människor och synskadade har problem att ta sig fram i stan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".