Elever som diskuterar främlingsfientlighet. Foto: Jan Soja/Sveriges Radio Skaraborg
GRÄSTORP

Främlingsfientlighet diskuteras i skolan

Efter att ett rasistiskt parti tagit sig in i kommunfullmäktige i Grästorp ska nu skolelever diskutera främlingsfientlighet i skolan den här veckan. 15 åriga Annie Hyrefeldt är rädd att bilden av Grästorp är förstörd efter det här:
– Det känns som att vi är ett nazistsamhälle men de flesta är ju emot det här.

Grästorp har på senare tid fått mycket uppmärksamhet i Sverige och världen då de rasistiska Svenskarnas Parti fick ett mandat i kommunfullmäktige. I skolvalet på centralskolan blev SvP det tredje största partiet - något som tas upp extra mycket under mångfaldsveckan.

Eleverna i klass 9b på Centralskolan i Grästorp deltar i föreläsningar med röda korset, de ser på film om livet på flykt, pratar om krig, mänskliga rättigheter och om hur det är att ge upp sina värderingar och fly från sitt hem. Niondeklassaren Isak Lundberg tycker att det är viktigt att ta upp diskussionen om invandringspolitik.

– Vi får ju mer insikt i detta och se det ur andras perspektiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".